4 Sebab Utama Muka Berminyak

4 Sebab Utama Muka Berminyak

“Aduh… malunya bro, bila member-member wefie sama-sama bila tengok gambar, muka saya berminyak”

Well problem muka berminyak ni bukan masalah wanita sahaja yang alami. Lelaki pun hadapi benda yang sama bro.
Cuma lelaki kadang-kadang tak ambik kisah sangat pasal penjagaan kulit muka

Tapi kalau muka berminyak ia akan effect kepada penampilan & kredibiliti bro. Bahaya kalau tak control dari awal.

So ini adalah antara sebab-sebab masalah muka berminyak.

 

4 Sebab Utama Muka Berminyak

SEBAB 1 : FAKTOR PEMAKANAN.

Makanan yang berkolesterol tinggi & berminyak salah satu punca kulit berminyak. Makan makanan bergoreng adalah salah satu punya.

So kenalah kurangkan makan makan berminyak & berkolesterol tinggi. Kalau pergi restoran atau kedai makan, boleh elakkan makan makan bergoreng & berlemak. Banyakkan makan makanan yang masak dengan cara panggang, stim, bakar atau sup-sup.

 

SEBAB 2 : TIDUR TAK TERATUR

Selalu tidur lewat malam? Kerja shift? Kejap tidur malam kejap tidur waktu pagi. Waktu tidur yang tak teratur inilah yang selalu jadi puncanya.

Tidur tak teratur adalah kebiasaan yang tak bagus. Ia akan membuatkan minyak pada wajah muka anda terkumpul.

Jadi apa yang anda boleh buat adalah tidur secara teratur elakkan tidur lewat malam.

 

SEBAB 3 : FAKTOR KETURUNAN

Mak ayah anda ada masalah muka berminyak? Mungkin sebab tu muka anda juga turut berminyak. Faktor keturunan adalah salah satu sebab muka anda juga berminyak.

Bila salah seorang ibu atau bapa korang ada masalah berminyak, sedikit sebanyak korang juga akan mewarisi masalah muka berminyak.

 

SEBAB 4 : STRESS

Kalau korang selalu stress, ia juga akan jadi salah satu punca muka berminyak. Ini sebab hormon kortisol dalam badan akan meningkat sehingga menghasilkan minyak dari kelenjar minyak pun akan meningkat.

Bila kelenjar minyak meningkat, tubuh badan anda akan menghasilkan minyak berlebihan & seterusnya muka korang pun akan berminyak.

So janganlah stress2 yer.

 

CARI CARA ATASI MASALAH KULIT BERMINYAK?

Bro boleh try Auramen Hydra Series 5 Dalam 1 untuk menghilangkan masalah muka berminyak.

KLIK SINI UNTUK DAPATKAN INFO TENTANG AURAMEN HYDRA

—-> AURAMEN HYDRA SKINCARE SERIES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *